Dokkhuset Scene Søndag 10 nov kl. 18.00
Billetter

Prokofjevs klaversonater og kammermusikk

Velkommen til en aften med pianist Jørgen Larsen og fløytist Trine Knutsen – en konsert viet fullt og helt til Sergej Prokofjevs musikk.

Prokofjevs Sonate nr. 6 og nr. 7, fullført i henholdsvis 1940 og 1942, er de to første av det som er blitt kalt hans tre krigssonater.(Sonate nr. 8 ble fullført i 1944.) Komponisten startet arbeidet med disse tre komposisjonene samtidig, i Sovjetunionen under Stalins styre.

De fem melodiene har et mindre dystert bakteppe, originalt skrevet som «Vocalises without words for voice and piano» for den ukrainske sopranen Nina Koshetz i 1920, mens Prokofjev bodde i USA. Verket ble senere omskrevet til fiolin, og blir altså her fremført på fløyte og piano.

Kveldens program:
Prokofiev: Sonate nr. 6 i A-dur, op. 82
Allegro moderato-Allegretto-Tempo di valzer lentissimo-Vivace

– Pause –

Prokofiev: 5 melodier, op. 35 for fløyte og klaver
Andante-Lento, ma non troppo-Animato, ma non allegro-Andantino, un poco scherzando-Andante non troppo
Prokofiev: Sonate nr. 7 i B-dur, op. 83
Allegro inquieto-Andante caloroso-Precipitato

Jørgen Larsen ble født i 1958. Etter seier i Ungdommens Pianomester i 1973 debuterte han i Trondheim så tidlig som i 1975. Etter studier med Eva Knardahl debuterte han så i Universitetets aula (Oslo) fire år etter. Jørgen Larsen har også studert med Robert Riefling, Albert Ferber (London) og Dominique Merlet (Paris). Etter debutkonsertene i Trondheim og Oslo har Jørgen gitt mange solo-recitals i Norge, London og Paris. I 2004-2006 fremførte han for eksempel samtlige Beethovens sonater for klaver i en serie på åtte konserter. Larsen har også spilt med symfoniorkestrene i Bergen, Stavanger, Oslo og Trondheim, og han har i alle år vært en markant og etterspurt kammermusiker og akkompagnatør. Hans repertoar omfatter mer enn 30 klaverkonserter og tallrike solo- og kammerverk, som spenner fra Bach til samtidsmusikk. Jørgen Larsen har også urfremført enn rekke verk av norske komponister, og han har gitt ut flere egne plater, som for eksempel 2L-utgivelsen Thomas D.A. Tellefsen: Complete Piano Works – et album som inneholder nærmere tre og en halv time musikk!

Parallelt med sitt omfattende kunstneriske virke har Jørgen Larsen i alle år også vært en skattet pedagog. Han er ansatt som professor ved NTNUs institutt for musikk.

Fløytisten Trine Knutsen kommer fra Bærum, og hadde sin musikalske oppvekst i korps- og amatørorkestermiljøet der. Hun studerte tre år ved Norges Musikkhøgskole før hun i 1988 fikk fast jobb som solopiccolofløytist i Bergen Filharmoniske Orkester. Parallelt med orkesterjobben fullførte hun studier på kandidat- og diplomnivå ved Folkwang Hochschule Essen, hos professor Matthias Rütters.

Trine Knutsen holdt sin debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo høsten 1992, og var prisvinner i Prinsesse Astrids Musikkpris i Trondheim høsten 1993.

Knutsen forlot Bergen Filharmoniske i 1996, til fordel for Trondheim. I to år var hun daglig leder for TrondheimSolistene, før hun ble ansatt som førsteamanuensis i blåserfag ved Musikkonservatoriet i Trondheim (nå NTNU Institutt for Musikk). I perioden 2009-2015 var Trine Knutsen instituttleder ved Institutt for musikk.

Hun har ved flere anledninger vært solist med TrondheimSolistene, og dessuten med Trondheim Symfoniorkester, Midtnorsk kammerensemble og Trondheim Sinfonietta m.fl. Hun deltar videre jevnlig i prosjekter og turneer med blant andre Trondheim Jazzorkester, Trondheim Sinfonietta, Trondheim Blåsekvintett. Under Olavsfestdagene 2010 urframførte hun i Nidarosdomen et stort verk for solofløyte av komponisten Henrik Ødegaard. Trine Knutsen engasjeres jevnlig av Trondheim kammermusikkfestival og andre festivaler til solo og kammermusikkoppgaver, noe som har ført til arbeid med og framføring av verker av komponister som Kaija Saariaho, Luciano Berio, Peter Maxwell-Davies, Brett Dean, George Crumb, Osvaldo Golijov, Lasse Thoresen med flere. Sammen med pianisten Jørgen Larsen har hun spilt recitaler i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Knutsen er hyppig brukt som representant i styrer og utvalg i kulturlivet lokalt og nasjonalt, og var engasjert som daglig leder for Trondheim kammermusikkfestival i perioden 2018-2019.

Billetter: Gratis for NTNU Institutt for musikk ansatte og studenter, øvrige billetter: 200,-/ 100,- (stud./honnør)

Billettsalget starter snart.