Dokkhuset Scene Tirsdag 7 feb kl. 18:00
Gratis

NTNU Kveld – 'Opprørske SAMEKVINNER 1852'

NTNU Kveld 7. feb kl 18.00 på Dokkhuset
‘Opprørske SAMEKVINNER 1852’
I grålysningen den 8. November 1852 beveger et opptog på 35 voksne og 22 barn seg mot kirkestedet i Kautokeino, utstyrt med kniver, kjepper og andre redskaper. Det kommende døgnet blir dramatisk: Brennevinshandleren og lensmannen blir begge drept. Sognepresten blir kledt naken og pisket. Sammen med flere andre, bl. a sin høygravide hustru blir han tatt som gissel. Handelsgården blir satt i brann, etter å ha blitt plyndret. 22 av opprørerne var samiske kvinner. Hvem var de? Og hvorfor ble de med?
Foredragsholder er Nellejet Zorgdrager, Sosialantropolog fra Nederland med eneste avlagte doktorgrad på Kautokeinoopprøret i 1852.
Kunstnerisk innslag ved joikeren: Thomas Gælok (Han synger akustisk og åpner «forestillingen»…)
ARR: NTNU Kveld