Dokkhuset Scene Søndag 25 mai kl. 18.00
Billetter

Prokofjevs klaversonater og kammermusikk

Velkommen til den siste konserten i serien «Prokofjevs klaversonater og kammermusikk», hvor pianist Jørgen Larsen har fremført alle Prokofjevs klaversonater og nå lander med nr. 8 og 9! Denne gangen har han fått med seg cellist og kollega Øyvind Gimse, for å framføre cellosonaten fra 1949.

Sonate nr. 8 ble fullført i 1944, og er den lengste av Prokofjevs tre krigssonater (sammen med nr. 6 og nr. 7, fullført i henholdsvis 1940 og 1942). Han startet arbeidet med disse tre komposisjonene samtidig, i Sovjetunionen under Stalins styre. Sonate nr. 9 fra 1947 ble komponistens siste fullførte pianosonate og var dedisert til pianisten Sviatoslav Richter. Prokofjev påbegynte også en tiende pianosonate, men denne ble aldri fullført, og kun litt over ett minutt med musikk eksisterer av denne.

Cellosonaten ble skrevet til cellisten Mstislav Rostropovich. På denne tiden var mye av Prokofjevs musikk bannlyst som følge av Zjdanov-doktrinen og anti-formalismekampanjen i Sovjetunionen, og verket gjennomgikk streng gransking før det ble tillatt fremført i 1950 og utgitt i 1951.

Kveldens program:

Prokofiev: Sonate nr. 8, op. 84 Andante dolce-Andante sognando-Vivace

– Pause –

Prokofiev: Sonate nr. 9, op. 103 Allegretto-Allegro strepitoso-Andante tranquillo-Allegro con brio, ma non troppo presto

Prokofiev: Sonate for cello og klaver, op. 119 Andante grave-Moderato-Allegro, ma non troppo

Jørgen Larsen ble født i 1958. Etter seier i Ungdommens Pianomester i 1973 debuterte han i Trondheim så tidlig som i 1975. Etter studier med Eva Knardahl debuterte han så i Universitetets aula (Oslo) fire år etter. Jørgen Larsen har også studert med Robert Riefling, Albert Ferber (London) og Dominique Merlet (Paris). Etter debutkonsertene i Trondheim og Oslo har Jørgen gitt mange solo-recitals i Norge, London og Paris. I 2004-2006 fremførte han for eksempel samtlige Beethovens sonater for klaver i en serie på åtte konserter.

Larsen har også spilt med symfoniorkestrene i Bergen, Stavanger, Oslo og Trondheim, og han har i alle år vært en markant og etterspurt kammermusiker og akkompagnatør. Hans repertoar omfatter mer enn 30 klaverkonserter og tallrike solo- og kammerverk, som spenner fra Bach til samtidsmusikk. Jørgen Larsen har også urfremført enn rekke verk av norske komponister, og han har gitt ut flere egne plater, som for eksempel 2L-utgivelsen Thomas D.A. Tellefsen: Complete Piano Works – et album som inneholder nærmere tre og en halv time musikk!

Parallelt med sitt omfattende kunstneriske virke har Jørgen Larsen i alle år også vært en skattet pedagog. Han er ansatt som professor ved NTNUs institutt for musikk.

Øyvind Gimse er professor i cello og kammermusikk ved Institutt for musikk på NTNU. Han har i tillegg vært gjesteprofessor ved Academia Galamian i Malaga og har gitt mesterklasser i Polen, Italia, Brasil, Japan og Kina. Øyvind er også en av de faste mentorene i «KonstKnekt», et prosjekt Vinterfestspill i Bergstaden utviklet i samarbeid med musikere fra Berliner Philarmoniker. Øyvind er genuint opptatt av formidling, og man kan mistenke ham for å ha ekte kjærlighet til både musikken og publikum.

Som kunstnerisk leder for Trondheimssolistene fra 2002 til 2017, har han turnert store deler av Europa, i tillegg til USA, Sør-Amerika og Asia. Samarbeidet mellom TrondheimSolistene / Gimse og plateselskapet 2L har resultert i tre Spellemannpriser og en rekke GRAMMYnominasjoner til ensemblets fem store innspillinger under hans ledelse.

Gimse har innehatt Statens arbeidsstipend for yngre etablerte kunstnere og har gjestet de fleste større, norske kammermusikkfestivaler. I 2013 ble han tildelt Trondheim kommunes kulturpris. Han kaller seg selv en musikalsk potet som både spiller, underviser, dirigerer, arrangerer og produserer.

I årene 2020-2023 var Øyvind kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden. Han er fra i sommer medlem av Berliner Barocksolisten, et ensemble satt sammen av musikere fra Berlinfilharmonien. Han har også vært gjesteleder for ensembler i Finland, Litauen, Spania og Russland. Hans innspilling av Bach sine cellosuiter i 2021 høstet gode kritikker.

Øyvind spiller på en av verdens mest berømte celloer, en Francesco Gofriller fra 1735 som tidligere tilhørte den legendariske cellisten Jaqueline du Pré, nå utlånt fra Sparebankstiftelsen / Dextra Musica.

Gratis for ansatte og studenter fra NTNU!