Dokkhuset Scene Søndag 20 okt kl. 18.00
Billetter

nyMusikk: TRAKTOR // Dokkhuset

Den 20. oktober kl. 18 inviterer nyMusikk Trondheim i samarbeid med Dokkhuset til søndagskonsert med Ensemble TRAKTOR!

Johannes Skyberg – bratsj, Gunnar Flagstad – piano, Kristin Fyrand Mikkelsen – piano, Morten
Kristiansen Jota – bassklarinett, Nora Hannisdal – horn, John Ivar Knutzen – slagverk
—-
Konsertstart: kl. 18:00
Billettpriser: 100/200
Dokkhuset
—-
Traktor etablerte seg som et samtidsmusikkensemble i 2011. Siden har de stått bak flere kritikerroste produksjoner. Sammensatt av klassiske musikere på svært høyt nivå, har Traktor produsert konserter og scenekunst med stort fokus på innovativ formidling, lekenhet og kvalitet. Bak produksjonene ligger ofte et langt arbeide i idé og konseptutvikling.
Har dere noensinne sett en John Deere 6125R parkert i en blackbox?

Traktor tar leken på største alvor og elsker den musikalske kombinasjonen av søtt, salt og syrlig. Med andre ord, hva som kommer ut av Traktormaskineriet vet vi ikke, det er det som er så gøy. For oss musikere er Traktor et kollektiv og et kreativt laboratorium, vårt sted utenfor den vante boksen. Med et uhøytidelig alvor blandes sjangere like selvfølgelig som plogen vender jorda. I det ene øyeblikket synges det slagere fra mellomkrigstiden, eller er dette en performance? I det neste er det øyeblikk av pur skjønnhet eller samtidens kunst som tar all konsentrasjonen i rommet. Med en unik sound og formidling er Traktor noe helt for seg selv, det finnes ingen andre ensembler med en så rar og tøff besetning som bratsj, horn, bassklarinett, 2 pianoer og slagverk. Samtidig vil vi påstå at vi har noe som passer for alle.
Ahhh, Innlandet!

Med det kulturelle distriktsopprøret UNURBAN begynte TRAKTOR å rulle i samarbeid med nyMusikk Innlandet i 2019. Seks unike norske komponister ble invitert med, og hengeren ble etterhvert fylt opp av seks herlige bestillingsverk. Prosjektet endte opp med den kritikerroste plateutgivelsen UNURBAN (Klokkereint) i februar 2023. Med begrepet UNURBAN tok vi utgangspunkt i våre følelser knyttet til å komme fra et sted. Prosjektet oppstod pussig nok helt samtidig med den mye omtalte regionreformen, og Stine Sørlies humoristiske verk Innlandia ble som et surrealistiske skråblikk på byråkratiske prosesser helt sentralt.
Innlandia er en vekselvis hyllest og en kritikk av det nye fylket, der musikerne leser utdrag fra Innlandets Wikipedia-artikkel. Den gamle motsetningen mellom de to sidene av Mjøsa anes, men i fellesskap hisser de seg opp over at Jevnaker ble lagt til Viken og at fylkesvåpenet er laget av et reklamebyrå, og er uten forankring i eldre heraldisk tradisjon fra området (fysj og fy!). (Ballade)
Seriøst shitt! eller shitt seriøst?

SERIOUSSHIT er en oppfølger av UNURBAN og en videreføring av samarbeidet mellom ensemblet Traktor og nyMusikk Innlandet.
Med prosjektet SERIOUSSHIT er det YTRING som står i fokus. Ytringsfriheten møter begrensninger og utfordringer, samtidig som en tabloid verden preget av klikk, møter konspirasjon og fake news. Vi ønsker å se nærmere på våre muligheter til ytring, evne til ytring og form for ytring. Fem komponister er invitert med, og vi gleder oss til premiere på bestillingsverk av Jon Balke og Anna Berg nå i oktober.
SERIOUSSHIT! Kan vår vantro åpne rommet mellom alvoret og det motsatte av alvoret? Det er der leken begynner…

På programmet:
Stine Sørlie: Innlandia
Eyolf Dale: An Unurban Journey
Anna Berg: Different Truths (premiere)
Jon Balke: Allusion (premiere)
Sven Lyder Kahrs: Le miroir d’un moment
Audun Kleive: Hverken Fugl og Fisk
Div tyske slagere..

nyMusikk Trondheim er støtta av Trondheim Kommune og Norsk Kulturråd.