Trond Kallevåg – «Amerikabåten»

Onsdag 29 nov 20.00

  Dokkhuset Scene Onsdag 29 nov  20.00
Billetter
Trond Kallevåg – «Amerikabåten»

Den kritikerroste gitaristen og komponisten, Trond Kallevåg, presenterer her sitt splitter nye verk med tittelen «Amerikabåten». I prosjektet har han fått med seg noen av landets fremste unge musikere. 

Trond Kallevåg på gitarer og pedalsteel 
Daniela Reyes på trekkspill, nøkkelharpe og gitarer
Selma French på nøkkelharpe, fiolin og gitar
Håkon Aase på fiolin 
Tor Egil Kreken på bass og gitar
Ola Øverby på trommer, sag og glass
Gitaristen og komponisten Trond Kallevåg har på få år etablert seg som en av de mest spennende gitaristene og komponistene i Norge i dag. Flere utenlandske anmeldere har trukket parapeller til gitarstorheter som Bill Frisell og Ry Cooder. Hans to forrige Hubro-utgivelser, «Bedehus & Hawaii» og «Fengselsfugl» ble hyllet av norske og utenlandske anmeldere for sitt ærlige og lyriske uttrykk. Platene ble spilt inn i studioet til Geir Sundstøl som også medvirket med sitt sublime steelgitarspill som perfekt matchet Trond sin affeksjon for atmosfærisk filmmusikk, forsiktig bedehussakralitet og polynesisk exotica.
Til prosjektet «Amerikabåten» tar han denne gang utgangspunkt i den store drømmen og livet ombord Amerikabåtene ssom fraktet nordmenn over til Amerika helt frem til midten av 1900-tallet. Mange opplevde også sjøen som et liberalt fristed hvor man turte å være seg selv uten datidens konformiteter. Overfarten hadde en hypnotisk tiltrekningskraft på de som ikke passet inn, ofte de nyreligiøse og lovløse. 

Fra hans hjemsteds bedehus og hans arbeid med innsatte i Oslo Fengsel har Trond latt seg av inspirere av sine møter med lukkede rom og miljøer som står ved siden av det etablerte. De gamle skillingsvisene var populære i disse miljøene har også inspirert Trond. 

Hans første plate «Bedehus & Hawaii» (2019) var inspirert av hans fascinasjon for gamle norske skillingsviser og hans besteforeldre som vokste opp i Bedehusmiljø på vestlandet. Hans forrige plate Hans andre plate «Fengselsfugl» (2021) var også inspirert av skillingsviser og gamle norske fengselsviser, men også inspirerer av hans arbeid med innsatte i i Oslo Fengsel under pandemien. Platen kunne like gjerne vært filmmusikken til fengselsfilmen Wim Wenders aldri lagde.
Et slags høydepunkt ble nådd da Bandcamp, utvilsomt en av verdens største og viktigste platformer for salg av musikk, kåret platen «Bedehus & Hawaii» til en av 15 beste internasjonale jazzutgivelser i 2019:
 – «Hansen has created one of the most gorgeous recordings to hit the shelves in 2019!»
Arr: Dokkhuset Scene