Jubileumskonsert A Cappellissimo

Lørdag 18 des 20:00

  Dokkhuset Scene Lørdag 18 des  20:00
Billetter

Kammerkoret A Cappellissmo markerer sitt 25-års-jubileum. Musikalske samarbeidspartnere er Martin Smidt (trommer) og Eirik Hegdal (saxofoner).

A Cappellissimo sitt 25 årsjubileum markeres med en jubileumskonsert på Dokkhuset i Trondheim, 18. desember 2021. Koret framfører sanger fra sitt rikholdige repertoar og blant annet med nykomposisjoner av musikerne Martin Smidt og Eirik Hegdal.
Samarbeidet med disse komponistene og musikerne vil styrke det musikalske produktet på konserten. Repertoaret åpner opp for improvisasjon, noe disse to musikerne på henholdsvis trommer/slagverk og saxofoner kan gjøre på utmerket vis. Ut over å være solister vil de også, selv med utradisjonelle akkopagnementsinstrumenter, kunne fylle en akkompagnerende rolle sammen med koret.

Om koret:
A Cappellissimo ble startet for 25 år siden og lever i beste velgående i dag. Koret ble grunnlagt fordi det ikke fantes gode alternativ til unge korsangere med høye musikalske ambisjoner og ferdigheter, men som ikke trivdes i de klassiske korene i byen. A Cappellissimo har et svært variert repertoar; fra krevende kirkemusikk til salsa, jazz og joik. Noe av repertoaret har vært arrangert spesielt for koret og koret har ved flere anledninger hatt æren av å urfremføre ulike verker.
Korets faste dirigent, som kler koret svært godt, er Grete Daling. Hun utfordrer og krever, men med sin sjarm gjør hun det lett for oss. Vi setter stor pris på henne som musikalsk leder.
Med sine konserter ønsker A Cappellissimo å gi publikum gode opplevelser som både skaper smil og som kan overraske tilhørerne. Korets visjon er; «Neste konsert – beste konsert!». Der legger man lista og sikrer at de aldri hviler på sine laurbær.

Martin Smidt:
Martin Smidt er profilert i Trondheimsmiljøet med sin mangfoldige virksomhet og kvalitet i det han gjør. Han er komponist og trommeslager, og særlig for å skrive teatermusikk og for tverrkunstneriske prosjekter. Som slagverker har han bakgrunn fra ensembler som f.eks. Dadafon, Billuca Ensemble, Bárut og prosjekter i regi av Rikskonsertene. Han har mottatt Spellemannsprisen (2011), Alarmprisen (2003), Statens stipend for kunstnere og Trondheim Kommunes Kulturstipend (2002).
Siden 2018 har han skrevet 10 komposisjoner for koret A Cappellissimo basert på diktsamlingen “luften makar sig mödosamt”, forfattet av hans avdøde søster, Toril Smidt. Han arbeider for tiden også med nye komposisjoner for koret, som planlegger urframføring av en av disse på denne jubileumskonserten. Musikken hans beskriver svært godt en stemning eller karaktér i et stykke, det er tydelig at teksten er viktig for komponisten. Musikken hans er spennende å høre på, den er morsom å synge, og den er på mange måter utradisjonelt skrevet for kor, den er transparent, med god stemmeføring, rytmisk fiffig overraskende og harmonisk elegant. Smidt kan også bak slagverket tilføre andre korkomposisjoner koret fremfører både stabilitet, og improvisasjon.

Eirik Hegdal:
Eirik Hegdal fra Inderøy er en sentral musiker og komponist bosatt i Trondheim, med både nasjonal og internasjonal anerkjennelse grunnet sin virksomhet som jazzmusiker, bla. i Dingobats, Team Hegdal og Zanussis five. Han var i en lang periode kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester; 2002-2016 og ledet i denne tiden orkesteret til en rekke kunstneriske triumfer, flere ganger i samarbeid med internasjonale storheter som bl.a. Chick Corea, Joshua Redman og Dave Holland. Hegdal jobber i tillegg til freelancemusiker som førsteamanuensis på jazzlinja ved NTNU der han underviser i saxofon hovedinstrument, ensemble og komposisjon.

Som komponist har Hegdal skrevet verk for Trondheim Symfoniorkester, Vertavokvartetten og Trondheim Sinfonietta, samt utallige jazzkomposisjoner både for egne og andres band. Han har i samarbeid med Asle Karstad og Trondheim Voices, vunnet en Heddapris for audiovisuell design og lyddesign til teaterforestillingen Hundre hemmeligheter. I 2018 mottok han Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris.

Hegdal har tidligere (2018) skrevet fire komposisjoner for koret A Cappellissimo. Komposisjonene har tema fra førjulsstria, på godt og vondt. De har både humor og overraskende vendinger, men også islett av tradisjonell jazzharmonisering inpirert fra Bach sine koraler. I Dokkhuset vil Hegdal være solist ikke bare på egne komposisjoner men i andre verker som improvisatør, sammenbinder og medmusikant både med Smidt og koristene.

Arr: A Cappellissmo

Konserten støttes av Trondheim kommune og av Aktivitetsmidler for Kor.