NTNU Kveld

  Dokkhuset Scene Tirsdag 22 okt  19:00
Billetter

Bier og insektdød – hvorfor er det krise?
Tid: TIRSDAG 22. OKTOBER kl. 19.00 – ca 21.00
Sted: Dokkhuset, Fri adgang for alle (begrenset antall sitteplasser)
Språk: Norsk

Vi gjør oppmerksom på at arrangementet blir fotografert for dokumentasjon og markedsføring.

Ville du klart deg fint uten sjokolade, marsipan, øl, vin, frukt og grønnsaker resten av livet?
Det kan fort bli resultatet uten verdens insekter. De kanskje mest alarmerende varslene kom fra Puerto Rico i Karibia i fjor. Langt inne i jungelen, tilsynelatende så upåvirket av menneskelig aktivitet som det er mulig å komme på øygruppen, kunne forskerne melde om en nedgang i insekter på minst 75 prosent etter 40 år. Ingen vet hvorfor. Nå skal Norge kartlegges.

Insektdød har konsekvenser for maten vår, men insektene spiller også en mye større rolle i naturens prosesser enn vi mennesker har forstått: Insekter og jordens mangfold av arter utgjør hele vårt livsgrunnlag!

Foredragsholder:
Frode Ødegaard er førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet med insekter som fagfelt. Hans kunnskap om bienes liv og utvikling er etterspurt i TV og radio. Ødegaard har som forsker bl.a. jobbet i tretoppene i regnskogen i Panama der han har jobbet med å beregne antall arter som finnes på jorda. Han har siden guttedagene jobbet med artsmangfold og bevaringsbiologi for insekter og er en av mange forskere internasjonalt som prøver å finne årsakene til den omfattende insektdøden og biedøden spesielt. Han har nylig forfattet bøkene «Humler i Norge» og «Maur i Norge».

Anledning til spørsmål fra publikum
Åpen kafe med servering
Send gjerne invitasjonen videre i dine nettverk

NTNU Kveld – Publikum møter NTNUs ulike fagmiljøer i en ramme av kunnskap og opplevelse – www.ntnu.no/kveld

Arrangør: NTNU Vitenskapsmuseet